Xamarin Forms 3.0, 3.1, 3.2, 3.3 Yeni Gelen Özellikler
Selamlar
Geçen haftalarda Microsoft Türkiyede yapmış olduğumuz etkinliğin ikinci oturumunda anlatıığım ve göstermiş olduğum Xamarin.Forms a 3.0 – 3.3 arası yeni gelen ve hayatı çok daha kolaylaştıran özelliklerden bahsetmek istiyorum.
Xamarin.Forms 3.0 Özellikleri
Bu major versiyonla ile beraber hayatımıza yepyeni bir layout ve küçük ölçekte de olsa yeni güzellikler geldi. En temel yenilikleri aşağıdaki gibi inceleyebiliriz.
- Visual State Manager
- FlexLayout
- StyleSheets
- Right-To-Left Localization
Detaylı örneklere bakmadan önce diğer versiyonlarda hayatımıza neler girmiş bunlara bakalım. Ve hepsinin kullanıldığı bir uygulama ile örneklendirelim.
Xamarin.Forms 3.1 Özellikleri
Hayatımıza 3.1 versiyonu ile küçük gibi gözükse de birçok custom renderer dan bizi kurtaracak özellikler girdi Bunlar şöyle;
- Android Bottom Tabs
- Hide ScrollView scroll Bars
- Bindable Span
- Autoresizable Editor
- Add SelectionMode Property To ListView
bunların dışında diğer detyalara buradan ulaşabilirsiniz.
Xamarin.Forms 3.2 Özellikleri
Burada en göe çarpan 2 özellik var bence. Birincisi Page Title View ını artık istediğimiz gibi edign edebiliyor olmamız. Diğeri SwipeGestureRecognizer.
- SwipeGestureRecognizer
- Rounded Corners on BoxView
- Padding on Buttons
- Page TitleView
yine çoğu zaman custom rendererlar ile yazmak durumunda kaldığımız birçok şeyden kurtulmuş durumdayız.
Son olarak da 3.3 ile hayatımıza neler girdi buna bakalım.
Xamarin.Forms 3.3 Özellikleri
Bu versiyonda, birçok etkinlikte duyduğum, xamarine başlarken garip bir şekilde insanların uzaklaşmasına sebep olan Label ve özelliklerine abanmışlar gibi. Aşağıda yeni özellikleri listeliyorum.
- Max Lines on Label
- Label with Wrap/LineNumber and Truncation
- Label underline/strikethrough support
- Use WKWebView on iOS
Bu özelliklerin çoğunu kullandığımı bir demo örneği ve kodları üzerinden gidelim istiyorum. Meetupda göstermiş olduğum ve insanların oldukça hoşuna gitmiş olan çok yaratıcı örneğimin adı Confinsta(bir instagram çakması arayüz) idi. Instagramın arayüzünün birçok ekranını xamarin.Forms ve yeni gelen özellikleri ile nasıl oluşturduğumu göstermek için bu örneği hazırlamıştım.
ÖRneği hazırlamak yaklaşık olarak 1 iş günümü aldı.
Arayüz ler şu şekilde.
5 temel sayfa üzerinde uğraştım. Kodların neler olduğunu bakacağız zaten ama özetlemem gerekirse, bu sayfalar ve yeni gelen xamarin forms özelliklerinden, yardımcı olacak pluginler den kullandıklarım şunlar;
- Ana Sayfa: Burada şimdiye kadar kullandıklarınızdan farklı özel bir şey yok. Sadece yardımcı birkaç plugin var. Bunlar;
- ImageCircle
- MediaManager
- CarouselView
- Page TitleView
- Explore Sayfası: Burada zaman kazandıran en güzel yeni özelliğimiz FlexLayout
- Rg.Plugins.Popup
- FlexLayout
- SwipeGestureRecognizer
- Like Sayfası: Burada tab geçişlerinin yukarıda ve swipe lı olabilmesi için syncfusion ın TabView ını kullandım.
- Syncfusion.XForms.TabView
- ImageCircle
- FlexLayout
- Bindable Span
- Follow Sayfası: Basit bir listview. Sycnffusion TabView ının ikinci tabı oluyor zaten bu sayfa.
- Bindable Span
- Profile: Bu sayfanın da tasarımında çok sağdan açılan hamburger menu dışında bir özellik olmadığından sadece o kısmı ekledim.
- SlideOverKit
Tüm resimlerin yanında yukarı birde uygulamanın akışını görebilmeniz için kısa bir video koydum. Unutmayın yalnızca 1 iş günü ayrılmış bu ekran prototipleri bence gayet güzel gözüküyor. Xamarin.Forms ile yapabileceklerinizin gücünü anlamamız için yeterli bence.
Bir sonraki yazımda her bir sayfanın kod taraflarında detaylarına girip, hem xamarin in yeni özelliklerini göreceğiz hem de varolan özelliklerinden nasıl faydalanmışız bunlara bakacağız.
Görüşmek üzere.